sâmbătă, 7 mai 2011

Aventurile lui Tom Sawyer!!!

           Aventurile lui Tom Sawyer  este un roman scris de Mark Twain aparut în anul 1876.
           In acest roman este vorba destre un copil orfan pe nume Thomas Sawyer care a crescut impreuna cu fratele sau vitreg Sig si verisoara Mary. Ei sunt crescuti insusi de matusa Polly,   în satul american St Petersburg, pe malul  renumitului fluviu Mississippi.  In roman mai apar si Huckleberry Finn un prieten bun de-al lui Tom. De asemenea mai apar si sclavul negru, numit Jim, precum si Joe Indianul, un raufacator care era cautat de autoritatile americane. Sid care era considerat un copil model, care de fiecare data cand ii apare ocazia de a-l parasi pe Thomas nu ezita, desi  stie ca fratele sau era un copil nu tocmai ascultator. Intr-o zi acesta chiuleste de la scoala, ducandu-se la scaldat. acolo se ia la bataie cu altii copii si imprietenindu-se cu Huckleberry Finn, un vagabont al carui tata era un betiv de la care nu reuseai sai iei sticla de la gura. In toate peripetiile sale, Ton este in cautare de comori. Cu aceasta ocazie, este martorul unei crime dintr-un cimitir. In cele din urma Tom il descopera pe Joe Indianul. Cu ajutorul lui, Joe este prins de autoritati si este dus la inchisoare, iar Thomas este supranumit erou.
          Pe tot parcursul romanului, autorul prezinta cu multa admiratie si entuziasm fiecare actiune, fiecare cuvant al personajului sau principal. Romanul sau este o adevarata capodopera de care Mark Twain ar trebui sa se simta mandru, ceea ce si face.
                                                                           
              cu drag, Paulita!              

marți, 3 mai 2011

Cartea mea preferata!!!

           Cartea mea preferata este "Amintiri din copilarie", deoarece in ea este povestita viata unui copil nazdravan, in care ma regasesc si eu oarecum si a familiei acestuia.
         Sunt povestite cu lux de amanunte toate intamplarile si necazurile in care acesta a intrat de-a lungul copilariei lui, dar si etapele lui de maturizare. Familia acestuia era o familie modesta. Personajul principal al povestirii este Nica. Parintii acestuia erau niste oameni simpli de la tara, muncitori, dar cu o educatie si cu principii alese pentru a putea sa le transmita mai departe copiilor lor. Desi de-a lungul catilor Nica intalneste diferite obstacole pe care nu orice copil de varsta lui le poate depasi, el intelege acele lucruri si incearca in felul lui sa rezolve si sa treaca peste toate greutatile care ii ies in cale. Era un copil foarte destept si iscusit, desi nu se prea impaca cu scoala sau cu " Calul Balan". Calul Balan era un fel de banca pe care preotul satului ii batea pe cei care nu invatau si nu erau interesati de scoala. Spre sfarsitul cartii, Nica trebuie sa-si paraseasca plaiurile natale in care a copilarit pentru a merge la o scoala mai renumita, pentru a putea studia.
           Dupa parerea mea, "Amintiri din copilarie" ar trebui citita de fiecare copil si adult care nu a citit-o, deoarece Nica poate fi un exemplu pentru toti cititorii!!!
      Ediția Eugen Taru, 1959        Cu mult drag, Paulita!